Ez is megvolt

Péntek este 11 felé értünk vissza a nürnbergi kiállításról, majdnem 650 kilométer autózás után. Fárasztó volt, de megérte. Mellesleg most vezettem először hat sebességes autót, több, mint 160 lóerővel. A piros lápáknál működő start-stop automatika is új volt, gyakran hitette el velem, hogy lefullasztottam az autót, amíg meg nem szoktam. A német autópálya viszont nem jött be: bármilyen tempónál pillanatok alatt az ember hátába érhetnek a sportkocsik, ráadásul, bár tilos, főleg a felhajtók után gyakran előznek nagy sebességgel, jobbról is. Marhára kell figyelni minden irányba. És akkor a felújítások miatti össze-vissza terelgetésekről még nem is beszéltem…

IFH Intherm, ahol voltunk, egy fűtés- és hűtéstechnikai rendezvény, ahol radiátorok, vízmelegítők, nyílászárók, napelemek, légkondicionálók, szaniterek és hasonló dolgok gyártói és forgalmazói jelennek meg, és válaszolnak lelkesen mindenféle kérdésre. Ha egyszer úgy hozza az élet, hogy Németországban építek házat, előtte biztosan felkeresem.

Eddig nem is hallottam, hogy vannak olyan légcserélő rendszerek, melyek szellőztetés közben a szobalevegő hőjének 90%-át képesek visszanyerni, vagy létezik olyan berendezés, mely a zuhanyzás közben elfolyó meleg víz hőjét hasznosítja a fűtésben. Nem üres fecsegés, hogy zöldül az energia ipar (meg persze az is, aki az új fejlesztések árát tanulmányozza).

Nagyon szívesen írnék arról is, hogy mi pontosan mit kerestünk, és mennyire meglepő felfedezésekre jutottunk, de ezek közlését (mivel a projekt még nagyon gyerekcipőben jár) letiltotta az SMA. Ellenben annyit elmondhatok: két mérnök (ebből az egyik én vagyok) nagyjából egy heti munkáját sikerült megspórolni, ráadásul elcseréltünk egy tucat névjegyet és gyűjtöttünk 7 kiló prospektust is (lemértem). Remélem a táskám kibírja, amíg hétfőn beviszem őket az irodába. És remélem én is kibírom, amíg az összes bennük lévő érdekesebb linket végigbogarászom, további technikai dokumentáció után kutatva. Mert hiába kaptunk választ több tucat kérdésre, jött velük kétszer annyi új talány. Lesz mibe belemerülnöm hétfőtől is.

7 hozzászólás “Ez is megvolt” bejegyzéshez

 1. Leveleid olvasása közben önkéntelenül a legnagyobb magyar jut az eszembe – no nem a méreteidre emlékezvén, de leginkább annak okán, ahogy lelkesedsz és olvasóid között is elhinted annak örömét, amit csak kevesek tapasztalhatnak meg. Dürer városa káprázatos lehet, a helyzeted egyszerűen irigylésre méltó, annak is, akit megfoghat, hogy a kilométereket felfaló gépszörnyed 160 pacival robogott veled végig az úton és annak is – még, ha kevesebben is vagyunk -, akik legalábbis tudni vélik a dolgaid értékét, ha már azok majdnem titkosak…
  Szóval István gróf, egy anno reprezentatívnak szánt gardenparty kellős közepén vonszoltatta be segédeivel a water closet ősét, jobb híján beleveszejtvén méretes szivarvégét, reázuhintotta a vizet, s lám-lám, nem csalás, nem ámítás, a szivar elúszott. A jelenet annyira eredeti, hogy még az egykori botrányfilm, a Hídember is megörökítette.
  És ebben a filmben volt még egy grandiózus jelenet, mely rögtön a történet elején egyből rokonszenvessé tette a Széchenyiek világát: Istvánka édesapja megcsókoltatta a gyermek által a parasztember kezét, akinek az a kenyeret köszönheti. Valahogy – jó ezt érezni – Te is efféle köszönetekkel írod e naplót, soraid közt fel-fellelhető az a tisztelet, mely naponta eléd idézi az utadra engedőket. Lám, jó néha messze menni. Látni onnan a fészket és környékét. A távolság, mely töpörít, ugyanakkor felemel… hmmm. Jó lehet!

  És jó lehet 7 kiló lehetőséget a vállaidon cipelni… felénk csak felkopott állak és templomi egérkék szaladgálnak fel s alá… Hogy odaát mi mindenhez kapsz majd kedvet, ideát elképzelhetetlen… Egy biztos: az a sok talány ránk is ránk férne, mert itt bizony a dögunalom a tehetetlenséggel, olykor mindent felzabál…

  U.i.: Klassz az új akváriumod! Jól nézel ki benne! 🙂 Tarts ki a jókedvvel!

  1. Örülök, hogy átjön a hangulat. A város tényleg érdekes, ha már nem fog minden második nap esni az eső (tegnap és ma is megáztam), akkor kicsit távolabb is merészkedek a lakásomtól. Van egy napi járóföldön belül több vár és kastély is, ami várhatóan tényleg rászolgál a káprázatos jelzőre.

   Addig is maradnak a talányok, amik tömegével már nem olyan kecsegtetőek, mint elszórva, magukban. Hiába, a megszokás a legszebb dolgokat is kifakítja. Szerencsére van annyi környezeti inger, ami kizökkent a néha rám törő rezignáltságból, nem félek a kiégéstől.

 2. Itt mincs össze-vissza terelgetés.Itt nálunk állando karban tartási munkálatok folynak.Az autopálya,mint ahogy a fütéstecniká sem hanyagoljuk el.

  1. DE ÉDES VAGY! AKÁRKI! WALAKY! És én még azt hittem ez magyar mentalitás…

 3. Hidd el te vagy ti, elöbb rá szoknál a vezetési morálunkra,mint mink a tietekére vagy én!!!!!

  1. Sie können auch Deutsch sprechen, weil Ungarisch wirklich eine ziemlich schwierige Sprache für Ausländer ist. Dann können wir vielleicht einander ein bisschen besser verstehen.

   Ich möchte aber Sie bitten, meine Name oder ähnliche nicht benutzen, sonst werde ich Ihrer Kommentiere löschen.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.