Ez is megvolt

Péntek este 11 felé értünk vissza a nürnbergi kiállításról, majdnem 650 kilométer autózás után. Fárasztó volt, de megérte. Mellesleg most vezettem először hat sebességes autót, több, mint 160 lóerővel. A piros lápáknál működő start-stop automatika is új volt, gyakran hitette el velem, hogy lefullasztottam az autót, amíg meg nem szoktam. A német autópálya viszont nem jött be: bármilyen tempónál pillanatok alatt az ember hátába érhetnek a sportkocsik, ráadásul, bár tilos, főleg a felhajtók után gyakran előznek nagy sebességgel, jobbról is. Marhára kell figyelni minden irányba. És akkor a felújítások miatti össze-vissza terelgetésekről még nem is beszéltem…

IFH Intherm, ahol voltunk, egy fűtés- és hűtéstechnikai rendezvény, ahol radiátorok, vízmelegítők, nyílászárók, napelemek, légkondicionálók, szaniterek és hasonló dolgok gyártói és forgalmazói jelennek meg, és válaszolnak lelkesen mindenféle kérdésre. Ha egyszer úgy hozza az élet, hogy Németországban építek házat, előtte biztosan felkeresem.

Eddig nem is hallottam, hogy vannak olyan légcserélő rendszerek, melyek szellőztetés közben a szobalevegő hőjének 90%-át képesek visszanyerni, vagy létezik olyan berendezés, mely a zuhanyzás közben elfolyó meleg víz hőjét hasznosítja a fűtésben. Nem üres fecsegés, hogy zöldül az energia ipar (meg persze az is, aki az új fejlesztések árát tanulmányozza).

Nagyon szívesen írnék arról is, hogy mi pontosan mit kerestünk, és mennyire meglepő felfedezésekre jutottunk, de ezek közlését (mivel a projekt még nagyon gyerekcipőben jár) letiltotta az SMA. Ellenben annyit elmondhatok: két mérnök (ebből az egyik én vagyok) nagyjából egy heti munkáját sikerült megspórolni, ráadásul elcseréltünk egy tucat névjegyet és gyűjtöttünk 7 kiló prospektust is (lemértem). Remélem a táskám kibírja, amíg hétfőn beviszem őket az irodába. És remélem én is kibírom, amíg az összes bennük lévő érdekesebb linket végigbogarászom, további technikai dokumentáció után kutatva. Mert hiába kaptunk választ több tucat kérdésre, jött velük kétszer annyi új talány. Lesz mibe belemerülnöm hétfőtől is.