Otthoni benyomások

Sokat gondolkoztam régebben, hogy milyen lesz hazaérni Magyarországra, és visszaköltözni Budapestre. Milyen lesz újra magyar szavakat hallani a buszon, villamoson, metrón, magyarul olvasni a reklámokat, és milyen lesz a német munkából visszaszokni a műszaki egyetem padjaiba. Aztán jöttek az utolsó hetek, és levegőt is alig kaptam, így elfelejtettem ezt a témát.

Talán épp emiatt a felkészületlenség miatt valósággal sokkolt az, amikor az Erzsébet hídon és a Kerepesi úton végighajtva újra szemügyre vettem a főváros. Tudom, hogy nem fair Budapestet Kassellel összehasonlítani, mert míg az egyik egy milliós metropolis, a másik egy kisváros a maga 200 ezer lakosával (bár a városba mára már sok helyen teljesen beleékelődött agglomerációval együtt több, mint 400 ezren vannak itt). Az is torzíthatja a képet, hogy nem csak kevesebb a zöld terület Budapesten, de a meglévő parkok gyepe is kiégett a nap tüzén, a fák pedig már saját lombjukat vetkezik le a hőségben. Ehhez képest Kasselben csak párszor volt melegebb, mint 30 fok, és minden héten esett az eső, így a növények arrafelé zöldek, élettel teliek és hírét sem hallották még az ősznek.

De jártam Hamburgban, Münchenben és Nürnbergben is, ami már hasonló nagyságrend, és ezek után is úgy érzem, nem tudok mást mondani: Budapest nagyon lepusztultan és kuszán néz ki.
A történelmi épületek a legtöbbször koszosak, romosak, a falakat összefirkálják, a város földszintjét koncepció nélkül össze-vissza felhányt hirdető- és üzlettáblák uralják. Az egyébként kellemes dunai látképet gyakran szakítják meg olyan ocsmány képződmények, mint a Continental hotel (de a CET például tetszik), a felújításoknál pedig gyakran nem figyeltek arra, hogy őrizzék az egységet, így a klasszikus házakon ezerféle színű és típusú redőny és nyílászáró van. Ezek az apróságok eddig nem tűntek fel, de öt hónap alatt annyira elszoktam tőlük, hogy most teljesen mellbe vágtak.
Lehetne ezt a pénzhiányra fogni, de a szemetes utcákat, a gányolt cégéreket, a rossz útburkolatot látva szerintem sokkal nagyobb baj az igénytelenség, és a rövid távú gondolkodás. Elballagni a cigarettacsikkel egy kukáig igazán nem kerülne semmibe.

Nem azt mondom, vannak szép helyek, ahol még a patina is jól áll, mint a Kálvin tér és a Ferenciek terének környéke. De nagyon durva, hogy bár a szobámat a kasseli “gettóban” béreltem (arabok, olaszok, törökök, vörös lámpás negyed, stb.), az utca szebb volt, mint Budapest belterületének nagy része.

Hogy mi a tanulság? Igazából még nem tudom. Könnyű úgy építeni a hosszú távú jövőt, hogy csekélyek a mindennapi problémák, de amíg nem kezdünk el a jövőbe tekintve, nagyban gondolkozni, esélyünk sincs, hogy kikerüljünk a pitiáner gondok ördögi köréből. Kicsit úgy érzem, most úgy éljük fel az erőforrásainkat és az életterünket, hogy ötletünk sincs, mi lesz utána. Jó volna hátrébb lépni, és észrevenni azt, hogy ami ma 10%-al olcsóbb, az lehet, hogy 5 év múlva kétszer annyiba kerül, 50 év múlva pedig felbecsülhetetlen eszmei kárnak tűnhet. Igaz lehet ez a családi autó javításra épp úgy, mint egy milliárdos állami beszerzésre.
Nem kellene megvárni, amíg erre a saját kárunkon ébredünk rá, mert lehet tanulni másoktól. Például a németektől is…

Egy gondolat “Otthoni benyomások” bejegyzéshez

  1. Félek, mi lesz, ha egyszer hazatérsz Szombathelyre! Nyugtatót feltétlenül szerezzél be!…

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.