Irány Nürnberg

Két hét alatt harmadszor fordul nagyot velem a világ…

Régi olvasók talán még emlékeznek, hogy eredetileg azért jöttem Kasselbe, hogy kütyük egymás közti beszélgetését segítsem. (Ezt hívják beágyazott rendszerek közti kommunikációnak.) Egy hét után a feladatot átfogalmazták: foglalkozzak inkább azzal, hogy hogyan lehet távirányítással kapcsolni olyan háztartási eszközöket, amelyek (elsősorban a nagy áramfelvétel miatt) nem konnektorral csatlakoznak a hálózatra, hanem saját kábelt kapnak a kapcsolószekrényből. Bár ezek a legnagyobb kedvességgel sem nevezhetők már kütyüknek, legalább még ott volt a vezeték nélküli kommunikáció, mint kapaszkodó. A téma maradék része teljesítményelektronika, amiről nekem csak halvány fogalmaim vannak. A kezdeti magabiztosságom ennek megfelelően mérséklődött.

Ahogy kezdtem feltérképezni az eszközöket, amiket valójában kapcsolgathatnék, szépen kirajzolódott, hogy a legnagyobb ilyen család a hűtő és fűtő berendezések köre. Ezek vezérlése viszont több mint bonyolult, és erről a témakörről már abszolút nincs lövésem – viszont az SMA-nak sem. Ezzel legalább helyrebillentek az erőviszonyok. De valljuk be, hiába érzem magam jobban tőle, fejlesztési szempontból ez mégis egy szerencsétlen állapot, amit gyorsan orvosolni kell.

Minthogy azonban – ahogy azt délután négykor böngészés közben véletlenül megtudtuk – most zajlik Németország egyik legjelentősebb szakmai kiállítása Nürnbergben, ami ezzel a területtel foglalkozik, a főnököm (Thomas) gyorsan kikért egy céges kocsit, hogy egy holnap reggel hatos indulás után egész nap amatőr kérdésekkel bomlasszuk a Siemens, Bosch, Honeywell és hasonló nagy cégek képviselőinek agyát. Már előre sajnálom őket 🙂

Este tizenegyre pedig reményeim szerint mindenféle tudással felvértezve, a beavatottak magabiztosságával fogunk visszatérni Kasselbe, hogy még nagyjából egy hónap háttérmunka után bemutassuk az elképzeléseinket a termékmenedzsmentnek.

Tekintve, hogy tegnap egy, ma két órát túlóráztam, holnap pedig cirka 17 órát fogok tevékenykedni (amiből az utazást nem írják jóvá, de legalább ingyen van a gyorstalpaló), szombatra valamilyen aszalt gyümölcs állagot fogok ölteni, így nem tudom, mikor örvendeztetlek meg titeket a csillagászati témájú bejegyzésemmel, amit már egy hete tervezek. De egyszer mindennek eljön az ideje.

Végül ez úton kívánok sok sikert szeretett páromnak, aki holnap egy moszkvai TDK előadáson mutatja meg, milyen jól képzettek a magyar orvostanhallgatók.